Bemutatkozik a Kun László Gimnázium

A Kun László Gimnázium jogutódja a SZILTOP Oktatási Kht. által 1996-ban alapított iskola hálózatában 1998. szeptember 1-jén induló, esti munkarend szerinti gimnáziumi képzést folytató Budakalász Gimnázium Szabadszállási Tagiskolájának. 

A tagintézményt azzal a céllal alapították, hogy a Magyar Honvédség szabadszállási alakulatánál szolgálatot teljesítő hivatásos katonák érettségire történő felkészítéséhez és érettségi vizsgáztatásához szervezeti és személyi feltételeket biztosítsanak. A Tagiskola eredetileg 33 katona felkészítésére jött létre, azonban a Kht. Igazgatósága úgy döntött – a honvédség illetékes vezetőinek hozzájárulásával – hogy megnyitja az iskola kapuit Szabadszállás város és a környező települések továbbtanulni szándékozó lakosai számára is. Ennek köszönhetően 1998. szeptember 1-jén három osztályban 164 felnőtt kezdte meg tanulmányait. A tagintézmény 2001-ben érettségiztetett először, ami kiemelkedő jelentőségű esemény volt Szabadszálláson. A tagintézmény működése a lakosság számára lehetővé tette az érettségi bizonyítvány megszerzését, majd a továbbtanulást.

Hamarosan Bács-Kiskun megye számos településén merült fel igény hasonló tagintézmény létrehozására. Ennek eredményeként megyénkben egyre több tagintézmény kezdte meg működését. Így jött létre Baján, Izsákon, Kecelen, Kiskunfélegyházán, Solton és Tompán tagintézmény. 

2003. szeptember 1-jétől Szabadszállási székhellyel  kezdte meg működését önálló intézményként 11 tagintézménnyel a KUN LÁSZLÓ GIMNÁZIUM. 

Új tagintézmények indultak Csákváron, Ercsiben, Kápolnásnyéken, Tolnán.  A lakosság körében felmerült igények további fejlesztést és bővítést eredményeztek, így  2004. őszén elindítottuk az érettségire alapozott szakképzést és megkezdtük a nappali rendszerű szakiskolai képzés előkészítését. A Kun László Gimnázium 2004. szeptember 1-jétől Kun László Középiskola és Szakiskola néven folytatta közoktatási tevékenységét. 

A 2005/2006-os tanévben az iskolánk képzési formája három fő területre terjedt ki: 

1. Esti munkarend szerinti gimnáziumi képzés felnőtteknek
2. Érettségire alapozott esti munkarend szerinti szakközépiskolai képzés felnőtteknek    
3. Nappali tagozatos szakiskolai képzés 8 általánost végzetteknek.

A képzési formák kibővítése mellett tagintézményeink száma is tovább növekedett. 2005. szeptember 1-jén megkezdte működését a Bodajki, Bonyhádi, Kecskeméti, Lajosmizsei tagintézményünk is. Ebben a tanévben már 1323 tanuló kezdte meg tanulmányait.

A 2006/2007-es tanévben a fejlesztés kiterjedt Fejér és Tolna megyékre is. Tagintézményeink száma 29-re emelkedett. 

2006. szeptember 1-jén kezdte meg működését a Helvéciai, Soltvadkerti, Tassi, Mezőfalvai, Apostagi, Nagybaracskai, Szekszárdi, Pincehelyi és Hőgyészi tagintézmény.
Még ebben az évben egy Uniós pályázat keretén belül a Büntetés-végrehajtási intézetekben szakképzés beindítására kaptunk felkérést a fenntartótól. Öt intézetben – Kalocsa, Pálhalma, Márianosztra, Vác, Bp-Kozma utca – fogvatartottak részére egy éves szakképzést szerveztünk. A képzés sikerét bizonyította, hogy a Pálhalmán és a Kalocsán még néhány évig újabb csoportok oktatását kezdhettük meg. 

A tanulóink létszáma a 2006/2007-es tanév kezdetekor 2209-fő és a pedagógusok létszáma 307 fő volt.
Képzési formáink a 2006/2007-es tanévben tovább bővültek a nappali munkarend szerinti gimnáziumi képzéssel ill.  egy éves iskolarendszerű szakképzéssel a BV intézetekben. 

A 2007/2008-as tanév elején a tagintézmények száma hárommal növekedett: Kerekegyháza, Szabadbattyán és Nagydorog.  Tanulók száma 2394 főre emelkedett. 

A 2008/2009-es tanév során a fenntartó döntése értelmében, a Pannon Középiskola és Szakiskola átszervezésének eredményeként, a Pécsváradi és a Tabi tagintézmények átkerültek a Kun László Középiskola és Szakiskolához. Ekkor indult Siklóson is új tagintézmény. Mind e mellett Kiskunfélegyházán és Hőgyészen oly mértékben csökkent a jelentkezők száma, hogy nem indítottunk új osztályokat. Így a tanévet 30 tagintézményben 325 pedagógussal 2564 fő tanuló részére kezdtük meg. 

A tanév során előkészítettük az új OKJ-nak megfelelő szakképzéseinket. A tanév végére 5 tagintézmény fejezte be működését. 

A 2009/2010-es tanévben Móron szakképzést, Martonvásáron és Dunavecsén gimnáziumi felkészítést kezdtünk.  A tanév 25 tagintézményben 278 pedagógussal és 1884 tanulóval indult.

2012/2013-as tanév végéig jelentős változás nem történt.

Ezt követően a változó jogszabályi környezet miatt a fenntartó nem szorgalmazta új tagintézmények indítását. 

A 2013/2014-es tanévben a szakképzés megszűnt, ami drasztikus létszámcsökkenést eredményezett. Onnan kezdődően már csak esti munkarendben működő gimnáziumi osztályokat indítottunk. Az intézmény neve Kun László Gimnázium lett.

Jelenleg 14 működő tagintézményünk van több, mint 1300 tanulóval (Szabadszállás, Kecskemét, Lajosmizse, Tass, Baja, Tolna, Pécs, Siklós, Pécsvárad, Szabadbattyán, Kápolnásnyék, Ercsi, Mór, Bicske). Tanáraink tapasztalt, jól képzett szakemberek.

Berente Tünde

igazgatóhelyettes

Székhely: 6080 Szabadszállás, Kálvin tér 8.
Központi iroda:
6080 Szabadszállás, Kálvin tér 1/a.
Telefon, fax: +36 76 558 204
E-mail: kun.tanugy@sziltop.hu
OM: 200 336

https://www.kunestigimi.hu/